Informacje, Kultura

BRZESZCZE. Małopolski Festiwal Smaków odwiedziła europosłanka Beata Szydło [FOTO]

W niedzielę w Brzeszczach miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania. Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne – zwyciężyły wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla oraz żur na oryginalnym zakwasie braci Piskorów. W wydarzeniu uczestniczyli m.in. premier Beata Szydło, wicemarszałek Łukasz Smółka, Iwona Gibas z zarządu województwa, burmistrz Brzeszcz Radosław Szot oraz radni województwa: Tadeusz Arkit i Rafał Kosowski.

Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Drugim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia były Brzeszcze – Gmina Pełna Energii – miasto z pozoru niepozorne, w rzeczywistości rzeczywiście energetyczne. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych.

Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ zespołu Megitza i okolicznościowy tort.

Cieszę się, że są z nami Koła Gospodyń Wiejskich, które serwują nam smaki znane nam z dzieciństwa, ale też lokalni producenci, którzy proponują zdrową i bezpieczną żywność. To znak rozpoznawczy nie tylko w Małopolsce, ale także w całym naszym kraju. Festiwal Smaku pokazuje jakie walory smakowe ma Małopolska, a w połączeniu z turystyką daje to świetny efekt synergii

– powiedział wicemarszałek Łukasz Smółka.

Szefem festiwalowej kuchni w Brzeszczach był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!

Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla, chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki, kwasówka z jajkiem czy leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami – tak wyglądała prawdziwa uczta smaków, zapachów i kolorów. Oprócz wspólnego gotowania z Andrzejem Polanem nie zabrakło lokalnych producentów i Kół Gospodyń Wiejskich, które częstowały nas swoimi wyrobami

– dodała Iwona Gibas z zarządu województwa.

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Wilczkowicach. Przygotowane przez nie wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Brzeszczach-Borze, które przyrządziły chłodnik z buraczka i polędwicę pieczoną w boczku z sałatką z kalarepki. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Przeciszowie, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kwasówką z jajkiem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęli Adam i Antoni Piskorowie za żur na oryginalnym zakwasie, drugie przypadło Cukiernio-Lodziarni „Melba” za lody czarny bez, a trzecie zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” za werbenę cytrynową w soku jabłkowym.

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Wilczkowicach – Wilcze burgery z sałatką, stripsy z karpia królewskiego od samego Króla
  • II miejsce – Koło gospodyń wiejskich Brzeszcze – Bór – Chłodnik z buraczka, polędwica pieczona w boczku z sałatką z kalarepki
  • III miejsce – Koło gospodyń wiejskich w Przeciszowie – Kwasówka z jajkiem
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeszczach – Dziama
  • Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Porębie Wielkiej – Żurek na maślance
  • Wyróżnienie – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich – Twórczych Kobiet – Leczo z cukinii z wędliną i kluseczkami

Wystawcy:

  • I miejsce – Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Żur na oryginalnym zakwasie
  • II miejsce – Cukiernio-Lodziarnia „MELBA” – Lody Czarny Bez
  • III miejsce – Tłocznia Owoców „Pawłowski” – Werbena cytrynowa w soku jabłkowym
  • Wyróżnienie – Lavendziarnia Stoki 6 – Ocet z kwiatów bzu i kwiatów lawendy
  • Wyróżnienie – Przetwórstwo mięsne „Płatek” – Kiszka wiejska
  • Wyróżnienie – „U Mądrego” – Zakład masarski – Pasztetowa podwędzana

Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Sucha Beskidzka (23 lipca), Dąbrowa Tarnowska (30 lipca), Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.

UMWM

Poprzedni artykułNastępny artykuł

6 komentarzy

  1. Administrator jest żałosny. Blokuje wpisy krytykujące bufetową z przecieszyna.Tyklo pochlebne opinie są zamieszczane.

  2. Ja też odwiedziłem Małopolski Festiwal Smaku (nie smaków), a tego już nie napisali.

  3. To chyba w ramach kampanii wyborczej, która formalnie jeszcze się nie rozpoczęła.

Send this to a friend