Informacje

JANKOWICE. „Czas na Gęsinę” w Karczmie Wiejskiej!

Na Świętego Marcina w Karczmie Wiejskiej Gęsina – to hasło przyświeca naszej restauracji od wielu lat. Tradycji więc musi stać się zadość, dlatego już od soboty 30 października zapraszamy Was na „Czas na Gęsinę”! Oprócz specjalnej karty menu w lokalu przygotowaliśmy dla Was ofertę cateringową z gęsią pieczoną w całości, którą dostarczymy pod same drzwi!

Zachęcamy do rezerwacji stolików dzwoniąc pod numer tel. 502-565-414

„CZAS NA GĘSINĘ”
Sezonowe dania cechuje unikatowość, ponieważ tworzone są wyłącznie ze świeżych składników, dostępnych konkretnie w tym danym momencie roku. Tak jest z gęsiną, której szlachetne, świeże mięso dostępne jest jesienią. Połączenie najlepszej jakości gęsi z pomysłem i pasją Szefa Kuchni tworzy dania, które stają się dziełem sztuki zapadają w pamięć. Wierzymy, że nasze nowe menu z pewnością zabierze Was do świata fantastycznych doświadczeń kulinarnych.

Dlaczego na Marcina najlepsza gęsina?
Tradycja mówi, że Marcin z Tours, duchowny łączący surowe życie mnisze z pracą misyjną, chcąc uniknąć mianowania na biskupa, schował się przed wysłannikami papieża. Obecność skromnego człowieka zdradziły hałasujące gęsi, dzięki czemu Kościół katolicki zyskał biskupa, a następnie świętego. Marcina pochowano 11 listopada, a na jego cześć co roku w tym dniu spożywa się gęsinę.
Jednak to nie jedyny powód przyrządzania gęsiny. W okresie jesiennym kończy się cykl hodowlany tego drobiu, dlatego wyłącznie teraz dostępne jest świeże, a nie mrożone mięso.

Co dobrego mamy na talerzu?
Ciemne, delikatne mięso nie tylko jest najsmaczniejszym wyborem, jeśli chodzi o dania z drobiu. Gęsina może pochwalić się również pozytywnymi walorami wpływającymi na nasze zdrowie. Mięso mimo dość sporej kaloryczności cechuje wysoka zawartość pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz kwasów omega 3 i omega 6.
Dobrze przyrządzana gęsina w połączeniu z pysznymi dodatkami wpłynie też na nasze samopoczucie, bo pyszny smak i aromat sprawią, że dzień stanie się piękniejszy.

Gęś pieczona w całości, którą dostarczymy pod same drzwi!

Gęś pieczona w całości nadziewana farszem z kaszy i grzybów leśnych, z dodatkiem świeżej natki pietruszki, czosnku i cebuli podana z:
– pieczonym jabłkiem
– kopytkami gryczanymi
– kluskami śląskimi (60 szt.)
– sałatką z burakiem, suszoną śliwką i prażonym, słonecznikiem
– czerwoną kapustą
– sosem winno-żurawinowym
– sosem z grzybów leśnych

Gęś z dodatkami – porcja dla 6-7 osób – w cenie 320 zł
*Zamówienia wyłącznie w kateringu przyjmujemy z minimum 3 dniowym wyprzedzeniem! Tel. 502-565-414

Karczma Wiejska
43-215 Jankowice koło Pszczyny
ul Żubrów 112 B
tel: 502 565 414

LOKAL CZYNNY:
PONIEDZIAŁEK – SOBOTA:
od 11.00 do 21:00
NIEDZIELA I ŚWIĘTA:
od 12.00 do 21:00

*W DNIU 01.11.2021 r. LOKAL BĘDZIE NIECZYNNY!

 

art. zlecony

Poprzedni artykułNastępny artykuł
Send this to a friend