Informacje

Uczulenie na gluten – czyli fakty i mity na temat nietolerancji glutenu

Enigmatycznie brzmiące słowo „gluten”, to nic innego jak mieszanina białek pochodzenia roślinnego, a dokładniej gluteniny i gliadyny, które w znacznych ilościach występują w ziarnach większości zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies. To właśnie gluten sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki pulchne i aromatyczne.

Gluten – publiczny wróg numer jeden

Niestety w ostatnim czasie gluten zyskał „złą reputację” i stał się publicznym wrogiem numer jeden wśród zwolenników zdrowego odżywiania, a to wszystko za sprawą nietolerancji pokarmowych. Gluten bowiem, tuż obok laktozy, jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych. Szacuje się, że uczulenie na gluten stanowi 10 do 25% wszystkich alergii pokarmowych. Więcej na temat alergii pokarmowych można dowiedzieć się z serwisu http://alergiko.pl/alergie-pokarmowe/.

Uczulenie na gluten czy celiakia?

Celiakia oraz uczulenie na gluten są dwoma odrębnymi przypadłościami, zaliczanymi do grona nietolerancji pokarmowych. Obie choroby wymagają zastosowania odpowiedniej diety eliminacyjnej, takiej jak np. http://alergiko.pl/skutecznie-wyeliminowac-gluten-diety-poradnik-dla-alergikow/. Celiakia określana także, jako choroba trzewna jest autoimmunologicznym schorzeniem o genetycznym podłożu. W przebiegu tej choroby, wskutek zachodzących rekcji układu odpornościowego oraz produkcji swoistych przeciwciał dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za proces wchłaniania substancji odżywczych z pokarmu.

Jak podaje serwis Alergiko celiakia dotyczy około 1% naszej populacji. Z kolei uczulenie na gluten występuję stosunkowo częściej. Jednakże jak dotąd nie udało ustalić się jednoznacznych czynników warunkujących jego powstanie. Objawy uczulenia na gluten są łudząco podobne do tych występujących w przebiegu celiakii, co ważniejsze w tym przypadku nie dochodzi do trwałego uszkodzenia wyściółki jelita cienkiego.

Uczulenie na gluten objawy u dorosłych

Objawy uczulenia na gluten u dorosłych dotyczą głównie układu pokarmowego. Wśród najczęściej występujących dolegliwości wymienić należy: wzdęcia, uczucie pełności, nudności, wymioty i biegunkę, występujące po spożyciu pokarmów bogatych w gluten. Objawami towarzyszącymi mogą być ogólne osłabienie, wysypka, utrata apetytu, spadek masy ciała, depresja czy nadmierna nerwowość.

Zarówno w przypadku uczulenia na gluten, jak i celiakii kluczowe jest stosowanie diety bezglutenowej. Tylko wówczas można doprowadzić do ustąpienia dolegliwości chorobowych oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie jelit, a co za tym idzie właściwe wchłanianie składników pokarmowych z diety.

Poprzedni artykułNastępny artykuł
Send this to a friend