Oświęcim ma powody do dumy! Organizator ogólnopolskiego konkursu barmańskiego World Class Poland 2018 ogłosił właśnie listę trzynastu finalistów. Wśród nich znalazł się Krzysztof Ciemiera z Oświęcimia. 17 czerwca będzie walczył w Warszawie o jedyną na całą Polskę przepustkę na globalne finały zawodów w Berlinie.
Wszyscy finaliści przeszli wcześniej przez cykl szkoleń konkursowych, sito ogólnopolskich eliminacji, które wyłoniło 30-kę najlepszych, a następnie zmagania półfinałowe pod okiem międzynarodowego jury i krajowych zwycięzców konkursu z trzech poprzednich lat. Zachwycili w konkurencjach „Why So Sour’ous” i „Berlin Biography”, a przed nimi wielki finał World Class Poland 2018.
Zwycięstwo w krajowych kwalifikacjach to bilet do Berlina, gdzie na przełomie września/października 2018 r. polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z około 60 państw. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty.
World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. W Polsce konkurs wyłonił i wypromował już trzy gwiazdy sceny barmańskiej. Zostali nimi warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).
Fot: Sławomir Skrzeczyński Krzysztof Ciemiera
Lat 32, za barem od 8 lat. Szef baru w alter MOLO w Osieku (pow. oświęcimski).
Pochodzi z Oświęcimia. Spec od tworzenia i promocji konceptów barowych. Poszukiwał swojej drogi życiowej na studiach na kierunkach historia, turystyka i zarządzanie. Jednak po powrocie z pracy tymczasowej na greckiej wyspie Kos, to barmaństwo stało się jego pasją i sposobem na życie. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy, a także uczestnicząc w konkursach, które trudno zliczyć i z których zawsze przywozi bagaż wiedzy i inspiracji. Nieustannie czyta i… pyta! Do World Class Poland zakwalifikował się po raz trzeci, a w ubiegłym roku zajął 1. miejsce w półfinale konkursu i 6. lokatę w finale.
Finaliści World Class Poland 2018
Trójmiasto
Oskar Weręża, Eliksir, Gdańsk
Marek Pobłocki, Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
Kraków
Maciej Mazur, Z ust do ust
Paweł Michalik, TramBar
Osiek
Krzysztof Ciemiera, alter MOLO
Szczecin
Bart Miedeksza, 17 Schodów Łódź
Piotr Dębowski, Bawełna
Bartłomiej Wójcik, Browar Księży Młyn
Warszawa
Marcin Kruk, Kita Koguta
Kuba Magnuszewski, 6 cocktails
Dawid Pytkowski, El Koktel
Jakub Sienkiewicz, KiTi bar
Wrocław
Daniel Kędzior, Kawiarnia Literatka
@ Jak Ci zrobi szejka, to Twoje baterie dwukrotnie zwiększą swoją żywotność. Będziesz dumny??
Myślałem, że jacyś oświęcimianie wymyślili nowy, rewolucyjny silnik na paliwo wodorowe albo baterie o dwukrotnie większej niż zwykle żywotności. A tu okazało się, że barman zakwalifikował się do konkursu dla mieszaczy gorzoły. Więc dumny jakoś szczególnie wcale nie czuję się.