Informacje

OŚWIĘCIM. Warsztaty z Ewą Wachowicz w MBP

Czy wiecie, że Marszałek Piłsudski nie lubił bigosu, chociaż była to potrawa pochodzącą z jego rodzinnych stron. O tym i wielu innych smacznych, ale przede wszystkim historycznych faktach dowiedzą się uczestnicy działania „Tradycja w garnku. O dziedzictwie kulinarnym”, na który Biblioteka Galeria Książki otrzymała dotację z Muzeum Historii Polski w ramach programu Patriotyzm Jutra.

Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – tak zastawiony stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. „Tradycja w garnku” to projekt oparty na międzypokoleniowej współpracy seniorów i juniorów, którzy zasmakują w kuchni galicyjskiej, w pysznych gołąbkach i chrupiących obwarzankach, będą ze smakiem poznawać dzieje swojej małej Ojczyzny a przy tym wzmocnią więzi rodzinne. Uczestnikom pokażemy jak tożsamości: polska, austriacka, żydowska spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole.

Mało kto wie, że oświęcimska ludność bogaciła się handlując solą. W XVI wieku sławne stały się oświęcimskie stawy rybne, z których ryby regularnie trafiały na Wawel. W ramach projektu zapraszamy na warsztaty kaligrafii, poznamy makatkowe mądrości a efektem wspólnych działań w oświęcimskiej Bibliotece będzie „Przepiśnik regionalny”.

24 czerwca, o godz. 18:00 zapraszamy na spotkanie z Ewą Wachowicz, która przybliży małopolskie smaki. O nasze podniebienia zadba Koło Gospodyń Wiejskich z Włosienicy.

Na warsztaty kaligrafii zapraszamy pary międzypokoleniowe, 4 i 11 lipca, godz. 11:00 (zapisy w Bibliotece Młodych).

10 lipca, o godz. 11:00 spotkamy się z Anną Kaszubą Dębską, współautorką książki „Kierpce, wianki, obwarzanki”. Spotkanie skierowane do młodych czytelników zachęci do wyprawy po przygodę w niezwykłej krainie – Małopolsce, pełnej malowniczych miejsc i tajemnic, smaków i zapachów, które nie tylko rozbudzą ciekawość każdego dziecka, ale z pewnością będą także odkryciem dla rodziców. Zatem: witaj, przygodo! Zapraszamy do rodzinnego podróżowania!

W ramach warsztatów rękodzielniczych stworzymy „Przepiśnik regionalny”, na zajęcia zapraszamy 1 sierpnia, o godz. 11:00.

Elementem projektu będzie również warsztat „Około kuchenny – Makatka w formie fartucha”, 15 lipca, o godz. 16:00, który poprowadzą Uszytkowe Czary Mary.– poznając historię makatek i miasta uszyjemy i ozdobimy fartuchy kuchenne. Makatki, wieszane np. nad zlewem, przedstawiały scenkę rodzajową, albo sielski fragment krajobrazu. Wyszywany obrazek był opatrzony jakimś cytatem, jak „Czysta woda zdrowia doda” czy też pojedynczym stwierdzeniem: „Dzień dobry” czy „Smacznego”. W ramach warsztatu porozmawiamy o tradycjach panujących w kuchni. Na warsztat zapraszamy osoby dorosłe. Zapisy w dziale promocji Biblioteki, tel. 338479816.

 

MBP Oświęcim

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Send this to a friend