Kultura

OŚWIĘCIM. Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat

15 listopada 2019 roku o godzinie 18:00 w Oświęcimskim Centrum Kultury odbędzie się dziewiętnaste – z cyklu podróżniczych „Spotkań przy globusie” – spotkanie z Jędrzejem Majką pt. „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”.

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Czy Marco Polo na pewno dotarł do Chin? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań odpowiem podczas spotkania. Do zobaczenia.

Z wykształcenia jestem teologiem i dziennikarzem. Moje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczęło się przed laty, kiedy wpłynąłem statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeżdżę, fotografuję, piszę i opowiadam. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznaczam na kolejne wyjazdy. O moich książkach podróżniczych, przewodnikach i albumach fotograficznych przeczytać można na stronie internetowej www.jedrzejmajka.pl

„Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”, Kraków 2019.
Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. I właśnie o tym jest ta książka. Opowiadam w niej o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak. Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule – zwany Targiem Egipskim – odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu.

Jędrzej Majka

wstęp wolny

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Send this to a friend