Informacje, Kultura

Grillowanie bez dymu – świetne także jesienią

Jesień to piękna pora roku i z tym zgadzają się wszyscy, choć nie wszyscy lubią o tej porze roku przebywać na świeżym powietrzu. Co z tego, powiadają, że można włożyć ciepły sweter, a na niego kurtkę, jeśli zimny wiatr nieustannie owiewa twarz, marzną ręce, a przeziębienie tylko czeka, by nas dopaść? Są jednak i tacy, którzy nie przejmują się chłodem, bo uważają, że feeria jesiennych barw jest zbyt piękna, by podziwiać ją tylko przez okno. Nie brak też zwolenników jesiennego grillowania.

Jesienią można i warto się cieszyć

Trudno odmówić im racji. Dopóki nie nastał jeszcze czas, w którym dni są ekstremalnie krótkie, możemy w weekendy i popołudniami cieszyć się jeszcze światłem dnia, a gdy pogoda dopisuje, także czymś smacznym z grilla. I właśnie wtedy, gdy wiatr strąca z drzew żółknące liście, gorący grill i przygotowane na nim potrawy, niekiedy z dodatkiem w postaci kubka grzanego wina, pozwala miło spędzić czas na powietrzu z przyjaciółmi lub rodziną.

Ważne jednak, by na jesienne spotkanie przy grillu ciepło się ubrać, bo tylko to gwarantuje, że nie zmarzniemy i nie złapiemy kataru. Nawet jeśli to jeszcze nie czas na czapkę i szalik, warto o nich pomyśleć. Najstaranniej powinni się ubrać ci, którzy grill będą obsługiwać: tuż przy nim będzie ciepło, ale każde odejście to wystawienie się na dużą różnicę temperatur, a w takich warunkach o przeziębienie najłatwiej. Dobrze jest więc mieć na sobie ubiór pozwalający regulować temperaturę.

Grilluj, ale zdrowo i ekologicznie

Warto też pomyśleć o zdrowiu, a zarazem o środowisku naturalnym. To prawda, że najwięcej uroku mają zwykłe grille – takie z podpałką i paliwem stałym, emitujące dym. Urok ten jest jednak zdradliwy: tradycyjne paliwa są mniej lub bardziej zanieczyszczone, a dym powstający podczas ich spalania to istny amalgamat substancji szkodliwych dla zdrowia. Wdycha go grillujące towarzystwo, absorbuje go atmosfera, ale także grillowane potrawy, które potem zjadamy. Nie oszukujmy się: takie pożywienie może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Lepszym wyborem są więc grille elektryczne i gazowe. Można je kupić na stronie https://www.top-grille.pl/. Są nie tylko proekologiczne, bo nie emitują szkodliwego dymu, ale też pozwalają na lepszą kontrolę procesu grillowania. Zdecydowanie łatwiej jest ustawiać temperaturę grillowania, mając do dyspozycji pokrętło lub regulator. Można ją precyzyjnie dobierać do rodzaju mięsa i warzyw poddawanych obróbce.

Drobne dodatki zwiększają efekt

Kto zaś chce być prawdziwym mistrzem grilla, zapewne nie zapomni też o termometrze do mięsa. Pozwala on kontrolować temperaturę nie na powierzchni, ale wewnątrz danej porcji, dzięki czemu można wydobyć największą głębię smaku oraz uczynić potrawę jeśli nie zdrowszą, to mniej szkodliwą.

Do grillowania można też zastosować rozmaite akcesoria, poprawiające aromat potraw i ułatwiające obsługę grilla. Można dzięki nim poszerzyć paletę przyrządzanych potraw, eksperymentować z nowymi i zwiększyć komfort pichcenia oraz spożywania serwowanych pyszności. Dostępne są także książki kucharskie dla grillujących.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Send this to a friend